Kennismaken met de digitale wereld


Over Digitopia

Smartphones, de digitale overheid en online bankzaken regelen… superhandig! Maar net als andere digitale mogelijkheden zijn ze voor veel mensen vaak onnodig ingewikkeld. Digitopia maakt de digitale wereld begrijpelijk, zodat u juist de gemakken van moderne technologie kunt ervaren.

Praktijkgerichte trainingen

Digitopia legt u of uw organisatie in klare taal uit hoe verschillende aspecten van de digitale wereld werken. Dat doen we met praktijkgerichte trainingen. Dus geen moeilijk theoretisch verhaal, maar bruikbare informatie en voorlichting. Daardoor kunt u direct aan de slag met bijvoorbeeld uw smartphone, tablet of computer.

Veilig en vertrouwd online

Digitopia geeft trainingen voor veelvoorkomende uitdagingen in de digitale wereld. Denk aan basis- en gevorderdenlessen in smartphone- en tabletgebruik. Of de voorlichting “Veilig gebruik” waar u bijvoorbeeld leert hoe u digitale oplichterij voorkomt. Digitopia geeft trainingen aan particulieren en bedrijven. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens naar het dienstenoverzicht. Staat uw onderwerp er niet bij? Neem dan contact op voor een training of voorlichting op maat.

Wegwijs in de digitale wereld

Digitopia is een initiatief van Pim van der Loo. Hij deed jarenlang kennis en werkervaring op in de digitale wereld. Onder andere bij digitale bedrijven als Phone House, Samsung, Proxsys, Swoop en YouPhone. Nu geeft hij trainingen en voorlichting, en deelt hij zijn kennis om het leven van mensen makkelijker te maken door hen wegwijs te maken in de digitale wereld.

Meer weten over hoe het allemaal begonnen is? Lees dan verder onder de afbeelding!

Wist u dat; naast dat meerdere generaties niet zijn opgegroeid met computers en smartphones ook ongeveer 12% van de 18- tot 35-jarigen “onvoldoende” scoort op hun digitale vaardigheden?

Een stukje geschiedenis.

In 1938 werd de eerste computer in gebruik genomen. Het apparaat woog 1000kg, was 2 meter bij 1,5 meter groot en kon in enkele seconden 2 getallen bij elkaar optellen. We konden toen echter nog niet spreken van een digitale wereld. De computer was namelijk nog volledig mechanisch en was de enige in zijn soort. De stap naar digitaal zou 10 jaar later pas gemaakt worden. De echte populariteit van de computer kwam zelfs pas 25 jaar later toen de thuiscomputer en later ook het internet hun intrede deden. Omdat de ontwikkelingen zich vervolgens in sneltreinvaart opvolgden, kunnen we vanaf dat moment spreken van een “digitale revolutie”.

Maar wat is dan digitaal?

Wat is dat nou? “Digitaal”. Het woord is afkomstig van “de taal van de digitus”, wat Latijn is voor vinger en hiermee een referentie naar tellen en cijfers. Zoals we het woord nu gebruiken houdt het in dat de computer complexe gegevens om kan zetten naar een taal die minder tekens gebruikt dan onze cijfers en alfabet. Namelijk alleen het cijfer 0 en 1. Met deze taal die “binaire code” genoemd wordt kunnen computers snel rekenen en de uitkomsten gebruiken voor alles wat een computer doet. Bijvoorbeeld het versturen van e-mail is het eindresultaat van een (groot) aantal berekeningen van de computer!

Digitopia – “De digitale wereld”

De wereld wordt met de dag digitaler. Dit beperkt zich niet alleen tot het online bekijken wat het weer gaat zijn of informatie over een bepaald onderwerp opzoeken in een digitale encyclopedie. Zo zijn bijvoorbeeld het reizen met het openbaar vervoer en bank- en overheidszaken tegenwoordig grotendeels digitaal. Deze ontwikkeling is hand in hand gegaan met die van de computer en de telefoon. Waar beide apparaten voorheen in huis stonden, zijn ze beide draagbaar geworden in de vorm van de laptop en de smartphone. Met deze ontwikkeling zijn het internet en haar bijkomende gemakken tegenwoordig dichterbij dan ooit. Dagelijks gebruiken miljoenen mensen hun gebruikersnamen en wachtwoorden (vaak in combinatie met andere veiligheidsmaatregelen) om toegang te krijgen tot essentiële informatie en mogelijkheden. Dit heeft ook sterke invloed op onze communicatie. We sturen elkaar berichten via Whatsapp en videobellen elkaar. Hoewel we dan niet fysiek bij elkaar (kunnen) zijn, zijn we op deze manier toch een stukje dichter bij elkaar. Dit is dan ook waar Digitopia voor staat; het verkleinen van afstand tussen mensen onderling en het vergemakkelijken van administratieve rompslomp. Alles om het leven makkelijker te maken, door het gebruik van de digitale wereld. Een wereld die door de hoeveelheid informatie soms moeilijker lijkt dan deze is. Word daarom ook wegwijs in de digitale wereld met voorlichtingen en trainingen in begrijpelijke taal, op uw tempo. Denk hierbij aan lessen basis- of gevorderdengebruik voor smartphone of tablet en aan de voorlichting “Veilig gebruik”. Kijk voor alle mogelijkheden eens naar de diensten van Digitopia via deze link of via het woord “Diensten” in het menu.